Sabtu, 25 Disember 2010

Kamu tau otak kamu hebat?

Manusia dan binatang, kedua-duanya adalah makhluk ciptaan Allah.Tapi sudah termaktub yang manusia ni lebih pintar daripada haiwan.Kenapa?Kedua-dua kita (manusia dan haiwan) mempunyai otak tetapi hanya menusia sahaja yang ada akal, satu lagi makhluk Allah yang mulia.

Pernah dengaq cerita akal vs nafsu?


Dengan akallah kita dapat bezakan baik dan buruk selain dapat meningkatkan kemajuan diri kita sendiri dengan menuntut ilmu (dengaq tu calon SPM) dan menambahkan kemahiran kerana ilmu dan kemahiran itu adalah satu aset yang penting yang harus ada dalam diri setiap mankind (umat manusia).

Disini inginlah aku berkongsi tentang kehebatan otak manusia (bukan otak orang lain, otak kamu jugak)...

fi yuo cna raed tihs, yuo hvae a sgtrane mnid too Cna yuo raed tihs? Olny 55 plepoe out of 100 can. i cdnuolt blveiee taht I cluod aulaclty uesdnatnrd waht I was rdanieg. The phaonmneal pweor of the hmuan mnid, aoccdrnig to a rscheearch at Cmabrigde Uinervtisy, it dseno't mtaetr in waht oerdr the ltteres in a wrod are, the olny iproamtnt tihng is taht the frsit and lsat ltteer be in the rghit pclae. The rset can be a taotl mses and you can sitll raed it whotuit a pboerlm. Tihs is bcuseae the huamn mnid deos not raed ervey lteter by istlef, but the wrod as a wlohe. Azanmig huh? yaeh and I awlyas tghuhot slpeling was ipmorantt!
...dan itupun kalau boleh baca petikan di atas.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan